Kurczak po amerykańsku
Ćwiartka z kurczaka - 6 szt
Pomidor w puszkach - 2 szt
papryka świeża - 1szt
chili - 0,5 szt (jeżeli ktoś lubi ostrzejsze to więcej)
cebula - 1 duża
czosnek - 3 ząbki
cukier lub miód - do smaku
ocet winny - 1 łyżeczka
Paprykę opalamy nad palnikiem, zawijamy w folie aluminiową, po 15 minutach odwijamy i obieramy ze spalonej skórki. W rondlu rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę, czosnek oraz chili. Po chwili dodajemy paprykę i pomidory. Gotujemy, od czasu do czasu mieszając, dodajemy cukier i ocet. Całość miksujemy i domowy ketchup już jest.
Kurczaka dokładnie myjemy i oczyszczamy z pozostałych piór itp.Następnie wkładamy go do naczynia i zalewamy ketchupem. Odstawiamy do lodówki na noc.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 1.5 godziny.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz