poniedziałek, 10 października 2016

Krem z marchwi na jesienną niepogodę

Zupa-krem z marchwi

Marchew - ok 8 szt dużych

Pietruszka korzeń - 1 szt

por - 0,5 białej części

cebula - 1 szt

czosnek - 4 ząbki

bulion drobiowy - 0,5 litra

kardamon - 3 ziarna

mleczko kokosowe - 0,5 puszki

sól, pieprz - do smaku

Masło rozgrzewamy i smażymy na nim cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w drobniejsze kawałki marchewkę, pietruszkę i pora. Smażymy wszystko razem przez chwilę. 
Ziarna kardamonu rozgniatamy i dorzucamy do warzyw.
Zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy. 
Gdy warzywa zmiękną dodajemy mleczko kokosowe i blendujemy. Solą i pieprzem doprawiamy do smaku.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz