czwartek, 27 listopada 2014

Zapiekany obiad, czyli cannelloni ze szpinakiem

Cannelloni ze szpinakiem (porcja dla 4 osób)

Składniki:
ok. 400g świeżego szpinaku
0,5 kg mięsa mielonego
3-4 ząbki czosnku
ser ricotta
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
200 ml mleka
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:
Ze szpinaku usuwamy ogonki. Dokładnie myjemy i osuszamy liście.
Suche kroimy delikatnie na mniejsze części. 
Mięso smażymy na oleju. 
Do usmażonego dodajemy pokrojony szpinak, sól i pieprz. Mieszamy. 
Gdy szpinak zmięknie zdejmujemy z ognia i chwilę studzimy. Dodajemy ser oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. 


Takim farszem „napychamy” rurki i układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. 
W rondelku rozpuszczamy masło. 
Dodajemy mąkę i robimy bardzo jasną zasmażkę ( I stopnia). Cały czas mieszając dolewamy mleko i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Tak uzyskaliśmy sos beszamelowy. 
Rurki zalewamy sosem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200*C na około 30 minut.

Smacznego!


Kucharska sekretarka :)

1 komentarz:

  1. czesc, nie wiedzialam ze masz bloga :)
    bede go czesto odwiedzac a tymczasem biegne po zakupy i zrobie cos z Twoich przepisow :):):)
    buziaki ze Szwajcarii i usciski dla sekretarki :)

    OdpowiedzUsuń