Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 opakowanie owoców morza
2 woreczki brązowego ryżu
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku
bulion warzywny
skórka i sok z połówki cytryny
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy przez 15 minut w osolonej
wodzie. Na patelni roztapiamy masło i smażymy posiekaną cebule z
czosnkiem.
Dodajemy ryż.
Po chwili dolewamy bulion (tak jak w
risotto).
Kiedy ryż częściowo wchłonie płyn dodajemy owoce morza
i skórkę z cytryny.
Gdy ryż zmięknie dodajemy groszek i kukurydzę
(może być z zalewą).
Gdy płynu już prawie nie będzie dodajemy
sok z cytryny i mieszamy aż wszystko się połączy. Na koniec
doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
Kucharska sekretarka :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz