środa, 26 listopada 2014

Przysmak na imieniny Teścia, czyli paella z owocami morza

Paella z owocami morza (porcja dla 3 osób)


Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 opakowanie owoców morza
2 woreczki brązowego ryżu
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku
bulion warzywny
skórka i sok z połówki cytryny

Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy przez 15 minut w osolonej wodzie. Na patelni roztapiamy masło i smażymy posiekaną cebule z czosnkiem.

Dodajemy ryż.
Po chwili dolewamy bulion (tak jak w risotto). 

Kiedy ryż częściowo wchłonie płyn dodajemy owoce morza i skórkę z cytryny. 
Gdy ryż zmięknie dodajemy groszek i kukurydzę (może być z zalewą). 
Gdy płynu już prawie nie będzie dodajemy sok z cytryny i mieszamy aż wszystko się połączy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!


Kucharska sekretarka :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz