Składniki:
2 opakowania podłużnych biszkoptów
750g serka mascarpone
tabliczka czekolady gorzkiej
tabliczka czekolady mlecznej
ok. 2 łyżki cukru pudru
duża filiżanka espresso (zimnego)
100 ml nalewki malinowej (ewentualnie
soku malinowego)
opcjonalnie trochę śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
Serek mieszamy z cukrem pudrem (oraz
śmietanką 30% jeżeli używamy).
Biszkopty maczamy w wystudzonej
kawie i układamy na spodzie blachy.
Przykrywamy je warstwą serka, a
na wierzch ścieramy gorzką czekoladę.
Kolejną porcję biszkoptów
dzielimy na połowę: jedną połowę namaczamy w kawie, drugą w
nalewce lub soku i układamy w blasze naprzemiennie ( biszkopt w
kawie, biszkopt w nalewce, biszkopt w kawie, itd.).
Na całość
kładziemy kolejną warstwę serka i ścieramy mleczną czekoladę
oraz resztę gorzkiej (o ile nam coś zostało).
Blachę przykrywamy
folią i odstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Smacznego!
Kucharska sekretarka :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz