wtorek, 25 listopada 2014

Słodkie Tiruriru :) czyli wariacja w temacie Tiramisu

Tiramisu

Składniki:
2 opakowania podłużnych biszkoptów
750g serka mascarpone
tabliczka czekolady gorzkiej
tabliczka czekolady mlecznej
ok. 2 łyżki cukru pudru
duża filiżanka espresso (zimnego)
100 ml nalewki malinowej (ewentualnie soku malinowego)
opcjonalnie trochę śmietanki 30%

Sposób przygotowania:
Serek mieszamy z cukrem pudrem (oraz śmietanką 30% jeżeli używamy). 

Biszkopty maczamy w wystudzonej kawie i układamy na spodzie blachy. 


Przykrywamy je warstwą serka, a na wierzch ścieramy gorzką czekoladę. 

Kolejną porcję biszkoptów dzielimy na połowę: jedną połowę namaczamy w kawie, drugą w nalewce lub soku i układamy w blasze naprzemiennie ( biszkopt w kawie, biszkopt w nalewce, biszkopt w kawie, itd.). 

Na całość kładziemy kolejną warstwę serka i ścieramy mleczną czekoladę oraz resztę gorzkiej (o ile nam coś zostało). 

Blachę przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.

Smacznego!


Kucharska sekretarka :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz