niedziela, 26 października 2014

Obiad dla teściowej, czyli zielono mi

Przysmakiem teściowej zostało niedawno pesto bazyliowe.

Pesto bazyliowe (porcja dla 4 osób)

Składniki:
garść orzeszków piniowych lub nerkowca
krzaczek świeżej bazylii
ser grana padano
oliwa z oliwek
makaron spaghetti pełnoziarnisty
pieprz

Sposób przygotowania:
Orzeszki prażymy na suchej patelni, uważając aby się nie przypaliły.
Bazylię (razem z łodyżkami) wkładamy do wysokiego naczynia.

Dodajemy uprażone orzechy, starty ser i trochę oliwy. Blendujemy na gładką masę.
 W trakcie blendowania dodajemy oliwę cienkim strumieniem,  aż uzyskamy zawiesistą konsystencję. Doprawiamy pieprzem.
 Makaron gotujemy al dente. Łączymy sos z makaronem - najwygodniej zrobić to w garnku, w którym ugotował się makaron.
 Podajemy.



Smacznego!




2 komentarze: