Pesto bazyliowe (porcja dla 4 osób)
Składniki:
garść orzeszków piniowych lub nerkowca
krzaczek świeżej bazylii
ser grana padano
oliwa z oliwek
makaron spaghetti pełnoziarnisty
pieprz
Sposób przygotowania:
Orzeszki prażymy na suchej patelni, uważając aby się nie przypaliły.
Bazylię (razem z łodyżkami) wkładamy do wysokiego naczynia.Dodajemy uprażone orzechy, starty ser i trochę oliwy. Blendujemy na gładką masę.
W trakcie blendowania dodajemy oliwę cienkim strumieniem, aż uzyskamy zawiesistą konsystencję. Doprawiamy pieprzem.
Makaron gotujemy al dente. Łączymy sos z makaronem - najwygodniej zrobić to w garnku, w którym ugotował się makaron.
Podajemy.
Smacznego!
Tu Teściowa - polecam to przepyszne danie :)
OdpowiedzUsuńKlasa sama w sobie. Jadłem nie raz.
OdpowiedzUsuń