niedziela, 26 października 2014

Risotto z lasu

Grzyby to nie tylko sos. To także świetna baza do smacznego dania.

Risotto z grzybami (porcja dla 2 osób)

Składniki:
4 garście ryżu arborio
mała cebulka
ząbek czosnku
100 g grzybów (świeżych lub suszonych)
odrobinę sera grana padano lub parmezanu
ok. 1,5 l bulionu drobiowego
masło (do smażenia)

Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. Jeżeli używamy grzybów suszonych namaczamy je, jeżeli grzybów świeżych kroimy je w kostkę.
Na maśle podsmażamy cebulę. Dodajemy do niej czosnek i ryż. Wszystko podsmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy grzyby.
Smażymy aż ryż stanie się przeźroczysty. Jeżeli użyliśmy grzybów suszonych najpierw zalewamy ryż wodą z namaczania, co chwilę mieszamy, aż do momentu gdy płyn wchłonie się prawie całkowicie. Następnie zalewamy ryż bulionem drobiowym w małych porcjach. W przypadku grzybów świeżych od razu zalewamy ryż bulionem, również w porcjach - wlewamy porcję bulionu, mieszamy aż płyn się wchłonie i dodajemy kolejną porcję bulionu. Czynności te powtarzamy do momentu ugotowania ryżu al dente.
Potrawę wykańczamy dodając starty ser. Ser dodatkowo zagęści całość, dlatego na patelni powinno zostać nieco więcej płynu. Gotowe danie serwujemy.

 Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz